İçindekiler
Hayatınızda hiç uçak yolculuğu yapmadınız mı?
Merak etmeyin, yalnız değilsiniz. Aşağıda, uçağa ilk defa binecekler için kapsamlı ve işlevsel bir rehber hazırladık.
Ucuz uçak bileti bulmaktan bavul hazırlama tüyolarına, check-in işlemini nasıl yapacağınızdan uçağın en rahat yerine kadar ihtiyacınız olan tüm bilgiler; uçağa ilk defa binecekler için türlü türlü tavsiyeler bu rehberde!
Hazırsanız “Uçakla Yolculuk Nasıl Yapılır?” adlı ilk uçuş rehberimize başlayalım!
1. Uçak Yolculuğu Hakkında Genel Bilgiler
Uçak yolculuğuyla ilgili detaylardan önce, ilk uçuş deneyiminiz için bazı temel kavramları bilmeniz faydalı olur. İşte uçak yolculuğuna ilişkin bazı temel kavramlar ve tanımları!
Uçak Yolculuğuyla İlgili Temel Kavramlar
Check-in ne demek?
Check-in, uçak biletini aldıktan sonra, genellikle uçuşa çok az zaman kala, havayolu şirketine havalimanına vardığınızı ve uçuşa hazır olduğunuzu bildirme işlemidir.
Çünkü uçak bileti almak, yalnızca o uçaktan yer ayırtmak ve bunun parasını ödemektir. Check-in ise uçuşa katılacağınızın tam teyididir.
Check-in işlemi zorunludur. Koltuk seçimi de check-in işlemi sırasında yapılır.
Kontuar nedir?
Kontuar, havalimanlarında yolcuların check-in işlemlerini gerçekleştirdiği ve havayolu firması personeli ile iletişim kurduğu desk’lerdir (vezne).
Kontuar, genellikle havalimanının giriş bölümünde yer alır, her havayolu şirketinin kendine ait kontuar alanı bulunur. Check-in işleminizi burada yapabilir ve bagajınızı teslim edebilirsiniz.
Uçağa biniş kartı nedir?
Biniş kartı (boarding pass) size check-in işlemi tamamlanınca verilen biniş belgesidir. Üzerinde sizin için önemli olan kapı (gate) numaranız, koltuk numaranız gibi bilgiler yer alır.
Boarding ne demek?
Boarding, yolcuların havalimanındaki son kapıdan (gate) geçerek uçağa binmeye başladıkları aşamayı ifade eder. Boarding için, biniş kartınızda numarası yazan kapıya gitmeniz gerekir. (Örneğin, Gate 14)
Kapının üzerindeki bir ekranda ilgili uçuş ve saati yer alır. Kapıdaki görevli de biniş kartınızı control ettikten sonra kapıdan geçerek uçağa gidebilirsiniz.
Boarding sırasında sık sık anonslar yapılır ve örneğin Business Sınıfı yolcularının önce boarding yapması anons edilebilir. Anonsları takip etmek önemlidir.
Boarding için kapı genellikle uçuşa 45 dakika kala açılır ve 15 dakika kala sona erer. Uçağı kaçırmamak için kapı kapanmadan önce bu alanda olmanız gerekir.
PNR (Passenger Name Record) nedir?
PNR, uçak bileti aldığınızda size verilen ve yolcuya özel olan bir rezervasyon numarasıdır. Bu numara, uçuş bilgilerinizi (uçuş tarihi, saat, koltuk numarası) ve kişisel bilgilerinizi içerir. Check-in sırasında veya biletinizi sorgularken bu kodu kullanırsınız.
Kabin Bagajı / El Bagajı (Hand Luggage)
Yolcunun yanında uçağın içine (kabin içine) alabileceği, belirli boyut ve ağırlık sınırları olması gereken küçük bagaja verilen addır. Örneğin, sırt çantası veya ufak bir el çantası, gibi.
Kayıtlı Bagaj (Checked Baggage)
Yanınıza almadığınız, havayoluna teslim edilen ve uçak altındaki bagaj bölümünde taşınan valiz veya eşyalar.
Dikkat! Kabin Bagajı ve Kayıtlı Bagajlar için ağırlık sınırlarını bir sonraki başlıkta detaylı olarak ele alıyoruz!
Bagaj Etiketi (Bag Tag)
Kayıtlı bagajınıza havayolu tarafından yapıştırılan etikettir. Bagajınızın hangi uçuşta olduğunu ve hangi yolcuya ait olduğunu gösterir. Yolcuya verilen makbuz, bagajın takibi için kullanılır.
Self-Check-in Kiosk
Yolcuların havalimanında kontuar alanındaki veznelere (desk’lere) uğramadan kendi biniş kartlarını yazdırabileceği ve check-in işlemlerini yapabileceği büyük ekranlı otomatik cihaza verilen ad.
Terminal
Havalimanında yolcuların giriş yaptığı, check-in işlemlerini gerçekleştirdiği, güvenlik kontrolünden geçtiği ve uçağa binmek için beklediği bölümlerin ve binanın genel adıdır..
- İç Hatlar Terminali: Yurtiçi uçuşlar için kullanılan kısımdır.
- Dış Hatlar Terminali: Yurtdışı uçuşlar için kullanılan kısımdır.
Ekonomi Sınıfı (Economy Class)
Uçağın en uygun fiyatlı ve standart hizmet sunulan bölümüdür. Ekonomi sınıfının iç düzenini daha kalabalık bir otobüs koltuk düzenine benzetebilirsiniz. Ekonomi sınıfı biletleri daha ucuzdur.
Business Sınıfı (Business Class)
Uçağın, ekonomi sınıfına göre daha geniş koltuklar, daha kaliteli yemek ve özel hizmet sunulan bölümüdür. Biletleri daha pahalıdır.
Körük (Jet Bridge)
Uçağa biniş kapısından geçtikten sonra, bazı büyük havalimanlarında bulunan ve açık havada yürümeden sizi kapıdan doğrudan uçak kapısına kadar kısa yoldan yürüten bir tür üstü kapalı köprüdür.
Aktarma (Layover)
Yolcuların bir varış noktasında aktarma yaparak başka bir uçuşa geçiş yapması anlamına gelir.
Final Call
Uçağa binmek için yapılan son çağrı anonsudur. Bu anons yapıldığında biniş kartınızda belirtilen kapıya hemen gitmeniz gerekir.
İşte bu kadar! Artık ilk uçak yolculuğunuza çıkmadan önce uçuşa dair temel kavramları biliyorsunuz. Şimdi sıra uçuşa hazırlanmakta!
2. Uçağa Binmeden Önce: Adım Adım Hazırlık
İlk defa uçağa binmek biraz meşakkatlidir. İlk uçak yolculuğundan önce uçuşunuzu iyi planlamak ve doğru hazırlanmak gerekir. Uçağa ilk defa binecekler için adım adım hazırlanma planı!
Uçakla yolculuk nasıl yapılır diye soruyorsanız yanıtı tam olarak burada!
Uçak Bileti Almak
Meseleye önce uçak bileti almaktan başlamakta fayda var. Elbette hepiniz bilet satan web sitelerinden veya havayolu şirketlerinin sitelerinden bilet alabilirsiniz; ancak asıl soru şu:
- Ucuz uçak bileti nasıl bulunur?
- Uçak bileti alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
İşte cevaplar:
- Fiyat karşılaştırma sitelerini kullanın.
Öncelikle, uçak bileti almak için fiyat karşılaştırma sitelerini kullanabilirsiniz. Bu siteler aradığınız gün ve saatteki uçuşların fiyatlarını karşılaştırır, önünüzde liste halinde koyar. Aradığınız uçuşun piyasadaki en uygun fiyatını bu yolla bulabilirsiniz.
- Havayolu şirketlerinin kendi sitelerinden satın alın.
İkinci olarak, fiyat karşılaştırma sitelerinde bilet fiyatlarını gördükten ve uygun fiyatlı bir uçuş seçtikten sonra, bileti karşılaştırma siteleri üzerinden değil, ilgili havayolu şirketinin kendi websitesine giderek almanız tavsiye edilir. Bu yolla, havayolu şirketinin kendisinin doğrudan sunduğu ek indirim ve kampanyalar varsa görebilir, ayrıca kendi websitelerinden satın alarak puan / mil biriktirebilirsiniz.
- Mil toplayan kredi kartları kullanın.
Miles&Smiles gibi, bazı bankaların sık seyahat eden müşterileri için çıkardığı kredi kartları var. Eğer birden fazla kez uçağa binmeyi planlıyorsanız bu kartlardan edinin ve alışveriş yaptıkça mil puanı toplayın. Bu sayede sonraki uçak biletinizi alırken topladığınız mil puanlarını kullanarak iyi indirimlerden faydalanabilirsiniz.
- İleri tarihli uçuşlar planlayın ve biletleri erkenden alın.
Eğer imkânınız varsa seyahatinizi 3-4 ay önceden planlamaya çalışın. 3-4 ay gibi bir süre önceden bakarsanız uçak biletlerinin çok daha ucuza geldiğini görürsünüz. Çünkü seyahat tarihi ne kadar yaklaşırsa uçak biletleri o kadar pahalılaşır. Birkaç gün ya da birkaç hafta kala bilet almamak da bileti ucuza getirmenin bir yoludur.
- Bazı gün ve saatlerdeki uçuşlar daha ucuzdur.
Sabahın çok erken saatlerindeki, ya da gecenin çok geç saatlerindeki bazı uçuşlar daha ucuz olabilmektedir. Seyahat planınızı yaparken kalabalığın çok olmadığı saatlerdeki biletlere bakın, birkaç saat sonraki uçuştan daha ucuz biletler göreceksiniz.Aynı şekilde özellikle hafta içi bazı günler, genellikle Salı ve Çarşamba günleri de çok talep olmadığı için daha ucuz bilet bulabileceğiniz günlerdir.
- Gizli modda arama yapın.
Bazı bilet siteleri, bilet için üst üste, sık arama yaptığınızda satın almaya yakın olduğunuzu tahmin edip fiyatlarını otomatik arttırır. Bu yüzden bilet ararken tarayıcıda gizli sekme kullanın. Arada bir modeminizi de resetleyin.
- Arama yaparken VPN kullanın.
Bilet fiyat araştırması yaparken, özellikle yurt dışı uçuşları için, örneğin Amerika IP’li bir VPN kullanarak fiyatlara bakarsanız, bazı fiyatların daha ucuz olduğunu görebilirsiniz.
- Yolculuğu parçalara bölmeyi deneyin.
Eğer yolunuz uzunsa, varış noktası için tek bir bilet bakmaktansa, daha yakın orta konumdaki başka bir varış noktasına, sonra oradan gideceğiniz yre ayrı bir bilet bakın. Biraz aktarma yapmış olursunuz, fakat bazen yolculuğu bölerek bilet aldığınızda ödediğiniz toplam ücret daha ucuza gelebiliyor.
- Biletin ucuz olması tek kriter olmamalı.
Elbette ucuz uçak bileti bulmak ekonomik açıdan çok önemli; fakat ucuzluk tek kriter olduğunuzda konforunuzdan da ödün verirsiniz. Bu nedenle bilet alırken, havayolu şirketlerinin yorumlarını, diğer yolcuların bıraktığı şikâyetleri dikkatle inceleyin. Gerekirse biraz daha pahalı olan bileti ama daha iyi hizmet veren şirketi seçin.
Uçak Bileti Fiyat Karşılaştırma Siteleri
İşte Türkiye ve dünyada hizmet veren uçak bileti bulma ve fiyat karşılaştırma sitelerinden bazıları. Bu sitelerde güvenle bilet ve fiyat araştırması yapabilirsiniz!
İlk uçak biletinizi, bu tüyoları da kullanarak aldınız. Sıradaki adıma geçelim.
Bavul Hazırlama
İlk uçak yolculuğunuz için sıradaki adım bavul hazırlamak. Elbette ki nereye niçin gittiğinize göre içine ne koyacağınızı siz daha iyi bilirsiniz, biz size kurallara nasıl uymanız gerektiğini anlatalım!
Havayolu şirketlerinin yanınızdaki eşyalarla ilgili koyduğu bazı yasaklar ve kısıtlamalar vardır. Bunların en başında bagajınızın boyutu ve kaç kilogram olabileceği gelir. Bagaj kilo ve boyut sınırlarına henüz evdeyken dikkat ederek bavul hazırlarsanız havalimanında sorun yaşamazsınız.
Her havayolu şirketinin bu konuda koyduğu limitler farklıdır, biz aşağıda Türkiye’deki en çok tercih edilen havayolu şirketlerinin boy ve kilo limitlerini paylaşıyoruz. İşte kapsamlı bir liste:
Uçakla Yolculukta Kabin Bagajı ve Kayıtlı Bagajlar için Boyut ve Kilo Sınırları
Türk Hava Yolları (THY):
- Kabin Bagajı:
- Ekonomi Sınıfı: 1 adet, maksimum 8 kg ve 55 x 40 x 23 cm boyutlarında.
- Business Sınıfı: 2 adet, her biri maksimum 8 kg ve 55 x 40 x 23 cm boyutlarında.
- Kayıtlı Bagaj:
- Ekonomi Sınıfı: Parça konseptine göre, her bir parça en fazla 23 kg ve toplam boyutları 158 cm’yi geçmemelidir.
- Business Sınıfı: Parça konseptine göre, her bir parça en fazla 32 kg ve toplam boyutları 158 cm’yi geçmemelidir.
Pegasus Hava Yolları:
- Kabin Bagajı:
- 1 adet, maksimum 8 kg ve 55 x 40 x 20 cm boyutlarında.
- Kayıtlı Bagaj:
- Süper Eko, Avantaj ve Comfort Flex Paketleri: 20 kg uçak altı bagaj hakkı.
AnadoluJet:
- Kabin Bagajı:
- 1 adet, maksimum 8 kg ve 55 x 40 x 23 cm boyutlarında.
- Kayıtlı Bagaj:
- Ekonomi Sınıfı: İç hat uçuşlarında 15 kg bagaj hakkı.
SunExpress:
- Kabin Bagajı:
- 1 adet, maksimum 8 kg ve 55 x 40 x 23 cm boyutlarında.
- Kayıtlı Bagaj:
- İç hat uçuşlarında 15-25 kg, dış hat uçuşlarında 20-40 kg arasında değişen bagaj hakkı.
Bu bagaj boy ve kilo sınırlarını aşmanız durumunda her havayolu şirketi ek bagaj ücretleri talep eder. Ekstra ücretlerden kaçınmak için evde bavul hazırlarken bagajınızı ölçüp tartmanız akıllıca olacaktır.
Önemli Not:
Bagaj limitleri hava yolları şirketleri tarafından değiştirilebilir; bu nedenle bilet aldıktan sonra havayolu şirketinizin web sitesinden ya da call center’ı aracılığıyla güncel limitleri teyit etmeyi unutmayın!
Uçakla Yolculuk İçin Bavul Hazırlama Tüyoları
Uçağa ilk defa binenlerin bilmesi gerekenler biter mi? Elbette hayır. İlk uçak yolculuğunuz için bagaj tavsiyelerine devam ediyoruz. Bu bavul hazırlama tüyolarını not edin!
- Kıyafetleri rulo yaparak hem yer kazanın hem de kırışmalarını engelleyin.
- Ayakkabı gibi ağır parçaları alta koyun.
- Kombinlemesi kolay, her duruma uyacak kıyafet parçaları seçin.
- Sıvı ürünleri 100 ml’lik şişelere koyarak sızdırmaz kilitli poşetlerde taşıyın. Sıvı ürünlerde genellikle toplamda 1 litrelik taşıma sınırı vardır ve 100 ml.’lik şişeler halinde olmaları istenir. Bu kısıtlamanın detayları aşağıdaki yasaklı ve kısıtlı maddeler başlığında!
- Önemli belgeleri ve el altında olmasını isteyeceğiniz eşyaları kabin bagajınızda tutun.
- İlaç, yara bandı, pamuk gibi temel tıbbi ihtiyaçları içeren bir acil kit oluşturun.
- Gittiğiniz yerde alışveriş yapmayı planlıyorsanız bagaj hakkınızda biraz boşluk bırakmayı unutmayın.
Uçakta Taşınması Yasak Olan Ve Kısıtlanmış Maddeler
Havayolu şirketleri bazı maddelerin uçağa alınmasını yasaklamıştır. Bazı maddelerin ise belli kısıtları vardır. İşte bagajlarınızda ya da üstünüzde olmaması gereken yasaklı ve özel şartları olan kısıtlı maddelerin listesi:
1. Sıvılar (Kabin Bagajı)
- 100 ml’yi aşan sıvılar yasaktır.
- Sıvılar (parfüm, şampuan, diş macunu vb.) kabin bagajında yalnızca 100 ml’lik şişelerle ve şeffaf, fermuarlı bir poşette taşınabilir.
- Toplam sıvı miktarı, genellikle 1 litreyi geçemez.
2. Kesici ve Delici Eşyalar
- Bıçak, makas, jilet, traş bıçağı, tırnak makası, örgü şişi gibi kesici ve delici aletler kabin bagajında taşınamaz.
- Bu tür eşyalar kayıtlı bagajda taşınmalıdır.
Amerika Vize Ücreti 2025: Güncel Bilgiler ve Başvuru Süreci
Amerika vizesi 2025 başvurusu hakkında güncel ve doğru bilgilere ulaşmak isteyenler için hazırladığımız bu rehberde,…
İzmir Ankara Uçak Bileti – En Uygun Fiyatlar
Bu yazı Sponsor İçerik barındırır. İzmir ve Ankara arasında uçakla seyahat hızlı ve rahat. İzmir…
3. Patlayıcılar ve Yanıcı Maddeler
- Ateşli silahlar, mühimmat, havai fişek, yanıcı gazlar (örneğin sprey deodorant) uçakta taşınamaz.
- Benzin, alkol gibi maddeler de yasaktır.
- Lityum piller çok dikkatli taşınmalıdır ve fazla miktarda taşınmasına genellikle izin verilmez.
4. Elektronik Cihazlar
- Ağır elektronik cihazlar (örneğin büyük piller, bataryalar) ve güçlü lazer cihazları kabin bagajında taşınamaz.
- Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve telefon gibi cihazlar uçuş sırasında kabin bagajında olmalıdır, ancak güvenlik kontrolünden geçtikten sonra kullanılabilirler.
6. Silahlar ve Keskin Aletler
- Tabancalar, tüfekler, tabanca mermileri gibi silahlar uçakta taşınamaz.
- Çakı, testere, zıpkın gibi keskin aletler de taşıma yasakları arasındadır.
9. Basınçlı Gazlar ve Aerosoller
- Aerosol spreyler, hava kompresörleri, sodyum peroksit gibi maddeler uçağa alınmaz.
- Ayrıca, gaz tüpleri gibi basınçlı gaz içeren maddeler de yasaktır.
10. Tehlikeli veya Zararlı Maddeler
- İdrar örnekleri, kimyasal maddeler, biyolojik örnekler gibi tehlikeli materyallerin taşınması da yasaktır.
Bu maddelerin yasak ve kısıtlılık durumu tüm havayolu şirketlerinde geçerlidir.
Ancak her havayolu şirketi bu maddelere kendi politikalarına göre ek şartlar getirebilirler. Biletinizi aldıktan sonra havayolu şirketinin bagaj kurallarını okumayı unutmayın.
Örneğin, Türk Hava Yolları’nın kayıtlı bagaj kurallarını bu sayfadan okuyabilirsiniz.
Pegasus Hava Yolları’nın bagaj kuralları ise linkte yer almaktadır.
Kabin ve kayıtlı bagajlarımızı evde dikkatlice hazırladık. İlk uçuş deneyimimize yaklaşıyoruz!
3. Check-in İşlemi Nasıl Yapılır?
Bildiğiniz gibi check-in işlemi zorunludur ve uçuştan önce yapılması gerekir. İşte ilk kez uçağa binecekler için adım adım check-in yapma rehberi!
Check-in Nasıl Yapılır?
Check-in işlemini iki şekilde yapabilirsiniz:
- Online olarak
- Havalimanında
1. Online Check-in
Havayolu şirketleri, uçuş saatinden 24-48 saat önce online check-in işlemi yapmanıza olanak tanır. Online check-in yaparak havalimanlarındaki uzun check-in kuyruklarından kaçınabilir ve uçağa zamanında yetişme olasılığınızı arttırabilirsiniz.
Online Check-in için:
- Bilet aldığınız havayolunun resmi web sitesine ya da mobil uygulamasına giriş yapın.
- Uçak bileti satın aldıktan sonra size verilen PNR kodunu, isminizi ya da kimlik numaranızı ilgili alanlara yazın.
- Uçakta oturmak istediğiniz koltuğu bu aşamada seçeceksiniz. Bazı havayolları, belirli koltuklar için ek ücret talep edebilirler.
- İşlemi tamamladıktan sonra biniş kartınızı yazdırabilir veya telefonunuza indirebilirsiniz.
2. Havalimanında Check-in
Online check-in yapamadıysanız havalimanında da check-in işlemi yapabilirsiniz. Bu işlem, uçuşunuza birkaç saat kala havayolu kontuarında veya self-servis kiosklarında gerçekleştirilir.
Havalimanında Check-in Adımları:
- Havalimanına vardığınızda, uçuş yapacağınız havayolu şirketinin kontuar alanını bulun. Bu kontuarların üzerindeki tabelada uçuş numarası ve destinasyon bilgileri yazılıdır.
- Pasaport veya kimlik belgenizi, bilet bilgilerinizi, istenirse PNR kodunuzu ve varsa bagajlarınızı desk’teki görevliye teslim edin.
- Bu aşamada kayıtlı bagajlarınız tartılır ve kontrol edilir. Bagaj etiketi valizinize yapıştırılır, size de etikete ait bir makbuz verilir.
- Check-in işlemi tamamlandıktan sonra, biniş kartınız size verilir. Bu kart, hangi kapıdan (gate) uçağa bineceğinizi ve koltuk numaranızı içerir.
Self-Servis Kiosk ile Check-in
Bazı havalimanlarında, havayolu kontuarına gitmeden kiosk cihazlarından check-in yapabilirsiniz. Check-in Kiosk cihazları genellikle havalimanlarının kontuarlara yakın giriş kısımlarında yer alır. Bir Kiosk cihazı bulun.
- Kiosk ekranını açın. PNR kodunuzu girin, veya kimlik ya da pasaportunuzu taratın.
- Koltuğunuzu seçin. Mevcut koltuklardan tercih yapabilirsiniz.
- İşlemi tamamladıktan sonra cihaz, biniş kartınızı yazdırır.
Yeri gelmişken, koltuk seçimine de değinelim!
Uçakla yolculuk nasıl yapılır sorusunun en önemli noktalarından biri, Check-in aşamasıdır. Bu sebeple yazımızın yukarıdaki bölümüne dikkat etmeniz önerilir.
Uçakta Koltuk Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Artık bildiğiniz gibi koltuk seçimi check-in işlemi esnasında yapılıyor. Öncelikle check-in işlemini online yapmak, herkes de böyle yaptığından, istediğiniz koltuğu alabilme şansınızı arttırır. Havalimanında check-in yapan son dakikacılar genellikle sona kalan koltuklardan seçmek zorunda kalırlar.
Öncelikle koltuk düzenini ve koltuk tiplerini tanıyalım.
Uçakta Koltuk Düzeni
- Dar Gövde Uçaklarda:
- Tek bir koridor bulunur.
- Sık görülen düzen: 3-3, yani her iki tarafta üçlü koltuklar şeklindedir.
- Geniş Gövde Uçaklarda:
- İki koridor bulunur.
- Sık görülen düzen 3-4-3 veya 2-4-2, yani ortada dörtlü koltuklar, yanlarda ikili veya üçlü koltuklar şeklindedir.
- Bölmeler:
- Ekonomi Sınıfı: Standart koltuklar, dar alan.
- Business Sınıfı: Daha geniş koltuklar, daha fazla diz mesafesi.
- First Class: Yatar koltuklar veya kişiye özel kabinler sunar.
Uçakta Koltuk Çeşitleri
1. Koridor Koltukları: Kalkış/iniş sırasında hareket kolaylığı sağlar. Tuvalete gitmek de daha kolaydır.
2. Pencere Kenarı Koltuklar: Manzara izlemek isteyenler için idealdir. Kalkış ve inişi görmek keyiflidir.
3. Acil Çıkış Kapısı Yanı: Daha geniş diz mesafesi sunar, ancak çanta koymak yasaktır. Bu koltukta oturan kişiye ek güvenlik bilgilendirmesi yapılır.
4. Orta Koltuklar: Genelde tercih edilmez, çünkü iki-üç kişi arasında kalırsınız.
Uçak Koltuk Seçimi Tavsiyeleri
Boyunuz uzunsa, diz mesafesi daha çok olduğu için acil çıkış kapısının yanındaki veya ön sıralardan koltuk seçin.
Havayolu şirketine bağlı olarak, bazı koltuklar ekstra ücretle satılabiliyor, bu nedenle bütçenize göre koltuk seçmeniz de gerekebilir.
Manzara izlemeye bayılıyorsanız kesinlikle pencere kenarı koltuklardan seçin.
Uzun uçuşlarda hareket etme özgürlüğünüz olsun, rahat rahat kalkıp oturun istiyorsanız koridor tarafı koltuklardan seçin.
Acil çıkış kapısının yanındaki koltuğu seçecekseniz önünüzde geniş alan olacak evet, ama bu koltukta oturacak kişinin acil durumlarda ekstra sorumluluğu olur ve fiziki yeterliliğe sahip kişilerin oturmasına izin verilir.
Tuvalete çok yakın koltuklar sürekli hareketlilik ve koku bakımından rahatsız edici olabilir; öte yandan hızlıca ulaşabilmek için tuvalete çok uzak olmak istemeyebilirsiniz.
Kanat üstü koltuklarda türbülans daha az hissedilir; ancak kanat sebebiyle manzaranız kapanabilir.
Motor gürültüsünden rahatsız olurum diyorsanız arka tarafa yakın olmayan, özellikle ortadaki kanat üstü koltukları seçebilirsiniz.
Uçağın en rahat yeri, sizin yolculuk kriterlerinize göre değişir. Bu nedenle bu tüyolar doğrultusunda düşünerek sizin için uçağın en rahat yerini seçmeye çalışın.
Koltuk seçimi ve check-in işlemi de tamamlandıktan sonra artık uçuşa hazırsınız! Sıradaki adım, vakit gelince uçağa binmek!
4. Uçağa Nasıl Binilir? Adım Adım
Uçak yolculuğunuzun günü geldi, saati yaklaştı. Öncelikli hedefiniz uçağı kaçırmamak! İlk defa uçağa binecekler genellikle havalimanındaki işlemlerin ne kadar zaman alacağını bilmedikleri için uçağı kaçırırlar.
Uçağa nasıl binilir adım adım bölümümüzde uçağa nasıl binileceğini keşfedin!
Eğer check-in işlemini online yaptıysanız havalimanına uçuşa 1,5 saat kala; check-in işlemini de havalimanında yapacaksanız uçuşa 3 saat kala havalimanında olun. Her işlem sırasında kuyruk olabileceği için işlemler sandığınızdan daha uzun sürebilir.
Havalimanına Zamanında Varmak
Havalimanına vaktinde gidebilmek için verdiğimiz süreleri göz önüne alarak trafik durumunu da hesaba katın ve evden çıkış saatinzi iyi ayarlayın.
Havalimanına taksiyle gidecekseniz taksiyi önceki akşamdan veya uçuşa altı saat kala bir taksi durağını arayarak rezervasyon yapın.
Toplu taşıma kullanacaksanız bineceğiniz araçların geçiş saatlerini önceden kontrol edin. Aralardaki yürüme mesafelerini ve aktarma yapılacaksa arada kaybolacak zamanı da hesaba katın.
Havalimanına vardıktan sonra aşağıdaki adımları izleyerek uçağa binebilirsiniz.
Havalimanında Adım Adım Uçağa Binme Rehberi
1. Bagaj Teslimi
- Online check-in yaptıysanız bagajınızı havayolu şirketinin “Bag Drop” alanına teslim edebilirsiniz.
- Havalimanında check-in yaptıysanız kayıtlı bagajınız zaten check-in sırasında teslim alınmıştır.
2. Güvenlik Kontrolü
- Check-in işlemini tamamladıktan sonra güvenlik kontrolü alanına yönelin. Güvenlik kontrolü sırasında X-Ray cihazından geçeceksiniz.
- X-ray cihazından geçerken mont, ceket ve ayakkabılarınızı istenmesi halinde çıkarın. (bazı durumlarda ayakkabı çıkarılması gerekmeyebilir.)
- Üstünüzdeki tüm metal eşyaları (anahtar, bozuk para, metal takı, saat vb.) ve telefon gibi elektronik cihazlarınızı size gösterilen kutuya koyun.
- Yanınızda sıvı eşya varsa, şeffaf bir torba içinde olduklarını ayrıca gösterin. (100 ml. sınırını aşmamalılar, unutmayın.)
Güvenlik kontrolü bittikten sonra eşyalarınızı alarak ilerleyin.
3. Pasaport Kontrolü (Yurtdışı Uçuşları İçin)
- Eğer yurtdışına gidiyorsanız bu aşamada pasaport kontrolüne gitmeniz gerekiyor.
- Pasaportunuzu, istenirse kimliğinizi ve biniş kartınızı veznedeki yetkiliye verin.
- Vize gerekiyorsa, pasaportunuzda doğru vizenin bulunduğundan emin olun.
4. Duty-Free Alışveriş
- Güvenlik ve pasaport kontrolünden sonra, isterseniz duty-free mağazalarından alışveriş yapabilirsiniz. Bu alanda satılan ürünler gümrük vergilerinden muaf oldukları için çok daha ucuz olurlar.
- Satın alacağınız şeyleri taşımanız gerekeceğinden bagaj hakkınızı korumak için duty-free alışverişinizi dönüşe bırakabilirsiniz.
5. Uçağın Kapısını (Gate) Bulma
- Biniş kartınızda yazan kapı numarasını (gate) kontrol edin.
- Bilgilendirme ekranlarından uçuşunuzun kapı numarasını ve boarding saatini son ana kadar takip edin, çünkü kapılar bazen aniden değişebiliyor.
- Kapıya ulaşmak için havalimanı yönlendirme işaretlerini takip edin veya görevlilerden tarif isteyin.
6. Boarding İşlemi
- Kapıya ulaştığınızda, kapıdan geçmek için sıraya girmeden önce anonsları takip edin.
- Bazen önce Business Class biletlilerinin kapıdan önce geçeceği anons edilebilir. Anonslara göre sıraya girebilirsiniz.
- Kapıdan geçiş sırasındaki işlemler:
- Biniş kartınızı ve kimliğinizi kapıdaki görevliye gösterin.
7. Uçağa Geçiş
- Boarding işlemi tamamlandıktan sonra, kapıdan uçağa yönelin:
- Jetbridge (Körük) varsa uçağa doğrudan kapalı bir köprü üzerinden geçersiniz.
- Açık alan geçişi: Otobüsle uçağa götürülürsünüz.
Tebrikler, artık uçaktasınız! Sıra geldi uçakta neler yapacağınıza!
Uçakta Yolculuk Nasıl Yapılır? Uçuş Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uçağa adım attınız. Şimdi ilk yapmanız gereken koltuğunuzu bulmak.
Biniş kartınızda belirtilen koltuk numaranıza göre koltuğunuzu bulun, gerekirse bir kabin görevlisinden yardım alın; siz istemeseniz de zaten genellikle yardımcı olurlar.
Koltuğunuzu bulduktan sonra kabin bagajınızı koltuğun yukarısındaki bagaj dolaplarına ya da koltuğun altına yerleştirebilirsiniz. Şimdi tek yapmanız gereken koltuğa güzelce yerleşmek!
Sıradaki iş kemerinizi bağlamak ve kabin görevlisinin anlattığı güvenlik talimatlarını dikkatlice dinlemek olacak.
Uçuş Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kalkış sırasında, iniş sırasında ve türbilans gibi durumlarda kemerinizin takılı olması zorunludur. Bu durumlar esnasında kemer ışığı yanıyor olarak görünür.
Uçuş sırasında kemer ışığı sönse dahi güvenliğiniz için kemeri hafif gevşek vaziyette takılı tutmanız tavsiye edilir.
İlk defa uçağa binenler özellikle kabin görevlilerin güvenlikle ilgili anlatımını iyi dinlemelidir. Acil durum bilgileri, kurtarma yeleği ve oksijen maskesi kullanımı hakkında yapılan açıklamalara özellikle dikkat edin.
Uçakta Elektronik Cihaz Kullanımı
Bütün elektronik cihazlarınızı uçuş boyunca “uçak modu”na almanız gerekmektedir. Bunu onboarding sırasında, uçağa geçişten önce yaparsanız daha rahat edersiniz.
Uçuş Esnasında Dikkat Edilecek Genel Hususlar
Kalkış ve iniş esnasında pencere perdelerini açık tutun. Bu, acil bir durum sırasında dışarıdaki ortamın gözlenebilmesi için önemlidir.
Uçuş sırasında eğer türbülans yaşanırsa panik yapmayın. Aklınızda olsun, türbülans uçuşun doğal bir parçasıdır ve hemen hemen her uçuşta türbülans olur. Türbülansa girildiğinde kabin ekibi bilgilendirici bir anons yapar. Siz sadece kemerinizi tam takılı tutun ve koltuğunuzda oturun. Panik yapan diğer yolcular olursa sakinleştirmek için yardımcı olabilirsiniz.
Uçak içindeki nem oranı düşük olduğundan ekstra susayabilirsiniz. Bu yüzden uçuş boyunca sık sık su tüketin. Yanınızda fazla sıvı taşımanız yasak olduğundan su ve içecekleri kabin görevlilerinden isteyebilirsiniz.
Uzun süren bir uçuştaysanız bacaklarınızı ve kan dolaşımınızı rahatlatmak için ara sıra kalkıp kabin içinde kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.
Uçuş sırasında kulak basıncınızı dengelemek için sakız çiğneyebilir; ya da sık sık yutkunabilir veya kimseyi rahatsız etmeyecek kadar kısık sesle yakınınız varsa onunla konuşabibilirsiniz.
Eğer kalp, tansiyon, sara vb. ciddi ve kronik bir rahatsızlığınız varsa kalkış öncesi kabin ekibine kısaca bilgi verebilirsiniz. Rahatsızlığınızın nüksetmesi durumunda önceden bilgileri olması işe yarayabilir.
Uçak inişe geçeceği zaman anons yapılır. Bu anonsları takip ederek inişe geçerken koltuğunuzu dik konuma getirin, kemerinizi bağlayın, önünüzdeki masa açıksa kapatın.
Uçakta Tuvalete Gitmek
Küçük uçaklarda tuvaletler genellikle kabinin en arka kısmında; büyük uçaklarda ise kabinin hem ön hem arka kısmında bulunur. Tuvaleti bulmak için kabin içindeki tabela işaretlerini takip edebilir veya görevlilere sorabilirsiniz.
Kalkış ve iniş esnasında tuvalet kullanıma kapalı olur. Bu nedenle özellikle uçağın iniş vakti yaklaştıysa artık tuvalete gitmemeye çalışın.
Uçak tuvaletleri çok dar alanlardır, bu nedenle hareket ederken dikkatli olun.
Uçağın klozetindeki sifonlarda vakumlama teknolojisi vardır, sifonu çekmeden önce klozetin kapağını kapatın.
Türbülans esnasında da tuvaletler genellikle kullanıma kapalı olur, aklınızda olsun!
Uçuş Sonrası İpuçları
Yolculuk sona ermek üzere, uçağınız inişe geçti. İşte bundan sonrası için adım adım yapılacaklar!
Uçaktan iniş ve Bavul Teslimi
Uçak inişe geçtiğinde, kemerinizi takın ve uçak yere indikten sonra anons yapılıncaya kadar çözmeyin.
Uçak sağ salim yere indiğinde, havalimanındaki ayrılmış yere park eder ve ardından kabin çıkış kapıları açılır. Kabin görevlilerinin talimatını izleyerek ve sıranızı bekleyerek kabinden çıkış yapabilirsiniz. Eşyalarınızı unutmadığınızdan emin olun.
1. Pasaport Kontrolü
Eğer yurt dışı bir uçuş yaptıysanız, havalimanına girdiğinizde öncelikle pasaport kontrolüne yönlendirilirsiniz.
- Hazırlamanız gereken belgeler:
- Pasaport
- Vize (gerekiyorsa)
- Giriş formu (bazı ülkelerde istenir)
Kuyrukta bekledikten sonra pasaport memuruna belgelerinizi teslim edin.
2. Bagaj Teslim Alma
Eğer check-in sırasında kayıtlı bagaj teslim ettiyseniz, bagajınızı almak için ilgili bagaj bandına yönelmeniz gerekir.
Bagajınızın bulunduğu bagaj bandının numarası genellikle havalimanındaki ekranlardan veya uçuş kartından öğrenilebilir. Bavullar bantta sırayla ilerleyerek gelirler, siz bavulunuz geldiğinde karışıklık olmaması için üzerindeki etiketten de kontrol ederek bavulunuzu alabilirsiniz.
3. Giriş Kapısına Yönelme
Bagajınızı aldıktan sonra yönlendirme levhalarını takip ederek havalimanından çıkabilirsiniz.
Şehir İçi Ulaşım
Vardığınız ülke ya da şehirde, şehir merkezine nasıl ulaşabileceğinizi yolculuğa çıkmadan önce araştırın. Çoğu havayolu şirketinin veya havalimanının kendi servisleri olur. Bu servisler ücretsiz ya da uzak noktalar için belli ücretlerle hizmet veriyor olabilirler. Servisleri kullanarak şehir merkezine ulaşabilir; ya da isterseniz taksi veya toplu taşıma da kullanabilirsiniz.
Toplu taşıma araçlarını önceden araştırmanız, neye bineceğinizi bilmeniz varış noktasında işinizi kolaylaştırır.
Uçuş Sonrası Kulak Tıkanması ve Ağrısı
Uçuş esnasında kabin içindeki basınç değişimi nedeniyle kulak tıkanıklığı ve tıkanıklığa bağlı ağrı sık yaşanan bir durumdur. Özellikle uçağa ilk defa binenler bu ağrıdan çok rahatsız olabilirler.
Uçuş sırasında kulak tıkanıklığı nasıl önlenir?
Uçuş esnasında kulak-burun-boğaz bölgenizdeki basıncı dengelemek için sık sık yutkunmak en etkili yoldur. Ayrıca yutkunmayı teşvik ettiği için sakız çiğnemek ya da ufak bir şeker yemek de tavsiye edilebilir.
Esnemek de kulak içi basıncı dengelemeye yardımcı olur. Ayrıca çenenizi hafifçe sağa sola, yukarı aşağı hareket ettirme egzersizi de kulak içi basıncı düzenlemeye destek olacaktır.
Bunları yaptığınız halde uçuş esnasında ve uçuştan sonra kulak tıkanıklığı ya da ağrısı yaşamaya devam ediyorsanız;
- Sıcak ve hafif nemli bir bezle kulağınıza kompres yapmayı deneyin.
- Baş bölgenizi sıcak tutun.
- Bol su tüketin.
- Sakız çiğneme, sık yutkunma ve diğer çene egzersizlerine devam edin.
- Uzun süre geçmemesi halinde bir doktora başvurun.
İlk Uçuşunuzu Keyifli Hale Getirmek İçin Özel Tüyolar
Hadi biraz da ilk uçuş deneyiminizi daha konforlu ve keyifli hale getirmekten bahsedelim. İlk sırada panikleyen ve fazla heyecanlananlar var!
İlk uçuş deneyimi öncesinde heyecanımı nasıl yenerim?
Uçağa binmek, özellikle yükseklik veya kapalı alan fobisi olanlar için endişe verici bir aktivite olabilir. ya da basitçe, ilk kez uçağa binecekler ekstra heyecanlanıyor olabilirler.
Eğer yükseklik veya kapalı alan fobisi gibi bir psikolojik rahatsızlığınız varsa, yolculuğa çıkmadan en az üç ay önce bir psikiyatrist veya terapistten destek almanız önerilir.
Bu fobiler sizin kendi başınıza mücadele edemeyeceğiniz boyutta ve ciddiyette olabilirler. Bu gibi durumlarda ilaçlı tedaviler veya terapiler sizi rahatlatarak yolculuğa hazırlayacaktır.
Eğer uçuş öncesinde veya esnasında fazla heyecanlanıyorsanız nefes egzersizleri ve meditasyon yapabilirsiniz. Özellikle nefes egzersizi, sakinleşmenize yardımcı olacaktır. Ayrıca sevdiğiniz ve güvendiğiniz biriyle sohbet etmek de sizi rahatlatabilir.
Uçak yolculuğuna çıkarken nasıl giyinmeli?
Uçakta rahat etmek için eğer mümkünse, rahat giyinin. Uçakta rahat yolculuk için spor kıyafetler tercih etmek yapılacak en akıllıca şeydir. Şıklığı boş verin!
Özellikle uzun sürecek yolculuklarda, rahat ve pamuklu kumaştan bir eşofman, spor ayakkabılar ve kolay çıkarılabilen düğmesiz, fermuarsız hırkalar hem x-ray cihazından geçerken hem de uçakta rahat etmek için faydalı olacaktır!
Eğer gittiğiniz yerde şık olmanız gerekiyorsa, şık kıyafetlerinizi bagajınıza alarak indiğiniz şehirde havalimanı tuvaletlerinde, konaklayacağınız otelde üzerinizi hızlıca değiştirebilirsiniz.
İlk Uçak Yolculuğunu Keyifli Hale Getirme
Yola çıkmadan önce sevdiğiniz dizi, film ve şarkıları indirin. Uçuş esnasında cihazlarınız uçak modunda olacağı için internete erişiminiz olmayacak. Bazı uçaklarda Wi-fi bağlantısı hizmeti sunulabilmekte, ancak bu her uçakta olmayabilir.
Önceden indirilmiş film, dizi ve şarkılarınız uçak yolculuğunun olmazsa olmazlarındandır!
Kitap tutkunları uçuş boyunca okumak üzere kabin bagajlarına fazla kalın ve ağır olmayan bir kitap veya dergi ekleyebilirler.
Dikkatinizi dağıtıp sakinleşmek için bulmaca çözmek, kelime oyunları oynamak, uçuş sırasında yazmak, günlük tutmak gibi aktivitelerde de bulunabilirsiniz.
Uzun süreli uçuşlar için yanınıza kulak tıkacı ve göz bandı alabilir, ayrıca uçuş öncesinde sakinleştirici bitki çayları içerek uçuş boyunca uyumaya çalışabilirsiniz.
Gece uçuşları genellikle daha sessiz ve uyumaya elverişli olur. Sabahın erken saatlerinde ise genellikle türbülans daha az yaşanır.
Rehberin Sonu
Uçağa ilk defa binenlerin bilmesi gerekenler bizce bu kadar! Bu kapsamlı yazının uçağa ilk defa binmek ile ilgili tüm sorularınızı yanıtladığını umuyoruz. İlk uçuş deneyimiyle ilgili merak ettiğiniz başka şeyler kaldıysa sorunuzu yorumlarda paylaşın!
Mutlu bir uçuş dileriz!
Daha fazlası için Seyahat Önerileri kategorimize davetlisiniz!